Разположен във величествените планини на Алтай в южната част на Сибир,

...
Разположен във величествените планини на Алтай в южната част на Сибир,
Коментари Харесай

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Разположен във величествените планини на Алтай в южната част на Сибир, град Абакан има дълга и богата история. Но през 40-те години на предишния век археолозите разкрили нещо в покрайнините на града, което било изцяло ненадейно - 2000-годишни остатъци от китайски замък, характерен за династията Хан в Китай. Това, което било толкоз извънредно в това изобретение, е фактът, че дворецът освен бил на стотици благи от региона на империята Хан, само че също по този начин се намирал на територия, която принадлежала на техния висш зложелател, Хунну.

SCIENCE & TECH: What Was an Ancient Chinese Palace Doing in the Enemy Territory of Siberia?
— U-S-NEWS.COM (@us_news_com)
Откриване на двореца на империята Хан в Хакасия
Хунну били номадски народ, който формирал обширна степна империя, която доминирала в огромна част от Централна Азия от III-ти век прочие н. е. до II-ри век сл. н. е. Хунну представлявали непрекъсната опасност за северните граници на Китай. Всъщност техните многократни нашествия подтикнали дребните кралства на Северен Китай да стартират да издигат бариери, които по-късно образували Великата китайска стена.

Откриването на двореца било направено през 1941 година, до момента в който съветски строителни служащи разчиствали пътя от Абакан - столицата на съветската република Хакасия, до село Аскиз и разкрили затрупаните основи на разрушена постройка. Когато мястото било разкопано от археолозите, те разкрили нещо извънредно извънредно - останките от огромен замък, характерен за империята Хан (206 година прочие н. е. – 220 година сл. н. е.).

Установено било, че постройката е насочена тъкмо по посоките на света от изток на запад. Дължината му била 45 метра от север на юг, а ширината му 35 метра. В центъра на двореца имало огромна квадратна стая, 12 на 12 метра.

What was an ancient Chinese palace doing in the enemy territory of Siberia?
— Ancient Origins (@ancientorigins)
Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала. Подът и стените били направени от тиня. В централната част стените достигали до 2,2 метра дебелина, до момента в който стените на страничните пространства били малко по-тънки. Друга специфичност на постройката била отоплителната система, ситуирана под пода на стаите. Цялата тази система от разклонени канали, направени от каменни плочи, разрешавали топлината да се популяризира в двореца посредством горещия въздух от пещта.

Открити артефакти: от нефритени вази до строителни принадлежности
Археолозите разкрили остатъци от доста керемиди в китайски жанр, някои от които имали надписи, типични за епохата на династията Хан. На всички тези плочки бил изписан еднакъв текст: „ Син на небето (китайският император), 10 хилядолетия мир и едно от които (т.е. императрицата) желаем 1000 есени на наслада без тъга. “

Вратите на централната зала били украсени с солидни бронзови лети маскарони (орнамент с лице) под формата на изваяно лице, с дръжки във формата на рога на овни. Дръжката с пръстен минава през носа на индивида.

Сред другите открити артефакти в двореца били фрагменти от нефритена ваза, златни обеци, бронзови произведения, керамика, ножове, катарами за колани, въдици за рало, каменни резби на слонове и скотски глави и комплект принадлежности, които евентуално били употребявани по време на построяването на постройката. Не е ясно къде се съхраняват тези артефакти в този момент.

Това изобретение провокирало многолюден спор по отношение на това по какъв начин дворецът и неговите високопоставени жители са живели освен надалеч от родината си, само че и на вражеска територия.



Руски учени като С. В. Киселев и Л. Р. Кизласов допускат, че дворецът е принадлежал на античния китайски военачалник Ли Линг, който бил надвит от хунну и евентуално минал на тяхна страна. Ли Линг предвождал армия от 30 000 воини против нападателите на хунну през 99 година прочие н. е. В борбата той бил съкрушен, което довело до съвсем цялостното заличаване на армията му. Само 400 от бойците на Ли Линг се върнали живи на територията на Хан.

Първоначално се считало, че Ли Линг умрял на бойното поле, което би било най-благородният край за един надвит военачалник. По-късно обаче станало ясно, че Ли Линг се предал на хунну и бързо се популяризирал слух, че той бил изменник и дезертирал. В поддръжка на това изказване обаче има малко доказателства.

Когато новините стигнали до владетеля от династията Хан - император Ву, той наредил семейство Ли да бъде строго осъдено. Легендата гласи, че новината за жестокото отношение към фамилията му стигнала Ли Линг, който в акт на възмездие против императора почнал да образова воините на хунну в бойните техники на своя народ. Предполага се, че Ли Линг в последна сметка бил признат от хунну, което му разрешило да построи своя замък на тяхна територия.

What was an Chinese palace doing in the enemy territory of?

— Ancient Origins (@ancientorigins)
Мистерията към китайския замък: забранен исторически спор
Въпреки че тази доктрина остава много известна, са прегледани и други вероятни разновидности. А. А. Ковальов твърди, че дворецът бил резиденция на Лу Фанг - кандидат за ханския престол от епохата Гуангву през I-ви век сл. Хр. Според историческите извори Лу Фанг твърдял, че е потомък на император Хан и се борел да стане легален император на Китай. По-късно обаче той вдигнал протест и мина на страната хунну. Според Хоу Хан Шу, формалните сведения и извори за по-късната династия Хан, формирани от Фан Йе (5 година сл. Хр.), той живял със фамилията си в хунну в продължение на 10 години до гибелта си. Тази доктрина е подкрепяна от китайския академик Чен Джи. Той твърди, че знак, употребен в надписите на плочките, може да бъде датиран в интервала 9 – 23 година сл. Хр., прекомерно късно, с цел да се мисли, че може да бъде Ли Линг.

Въпреки че и двете теории звучат правдоподобно, остава фактът, че учените към момента не могат да кажат сигурно на кого е принадлежал китайският замък и какво е правил в земята на хунну.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР